miércoles, enero 10, 2007

Maníac del diàleg?




Hi ha dues raons per les quals un governant demòcrata es podria veure inclinat a negociar amb un grup terrorista:
1) Perquè consideri que una manera ràpida de fer cessar el terror és concedir al terrorista algunes de les seves reivindicacions.
2) Perquè senti que la causa que impulsa els terroristes és justa (encara que facin servir uns mètodes equivocats).

El primer motiu és d'ordre pràctic i segueix la doctrina del mal menor. El segon és d'ordre moral o sentimental. Contra el primer, es poden exhibir arguments igualment pràctics: hi ha altres maneres d'acabar amb el terror; o també, no és un mal menor, perquè suposa acceptar que es poden aconseguir objectius polítics per la força, cosa que és incompatible amb l'ideal democràtic. Contra el segon, no hi ha més que la fermesa de les conviccions. La persona que esmerça els seus cinc sentits en el treball i l'estafador persegueixen igualment una vida millor, només els distingeixen els mitjans que fan servir i que dignifiquen l'un i converteixen l'altre en un delinqüent.

Si el president Zapatero no comparteix els objectius dels terroristes d'ETA ni li falta intel·ligència per comprendre els elevadíssims costos d'una negociació, què el podria portar, doncs, a continuar pel camí del "diàleg"? La resposta és evident: les exigències dels seus socis de govern i del vot nacionalista que el manté en el poder. El nacionalisme, de tot pelatge i condició, sent pels objectius dels etarres una simpatia semblant a la que molts opositors al franquisme vam sentir (i ara ens avergonyeix) quan es va atemptar contra Carrero Blanco. El nacionalisme veu també en la derrota del terrorisme el mirall del descrèdit del seu propi programa polític; el principi de la seva desfeta.

Vet aquí una de les moltes raons per les quals cal reclamar un canvi en la Llei electoral que substitueixi la representació sobredimensionada dels territoris per la purament proporcional.

Antonio Roig Ribé
Membre de la Comissió de Garanties
de Ciutadans-Partit de la Ciutadania
Publicado en e-noticies el 10 de enero de 2007

0 comentarios: